Jet beluchting – het meest efficiënte beluchtingssysteem voor waterzuiveringsinstallaties

Jet beluchting – bodembeluchting – dompelbeluchting waterzuivering

Jet beluchting is een techniek die reeds meer dan honderd jaar wordt gebruikt voor het beluchten en mengen van vloeistoffen met lucht. Deze bodembeluchtingstechniek is uitermate geschikt voor diepe bekkens (> 5m diep). Task is verdeler van het KLa jet beluchtingssysteem. Dit unieke, innovatieve en hoogst efficiënte jet beluchtingssysteem wordt wereldwijd ingezet in verschillende industriële sectoren (voeding, papier, chemie, afvalverwerking, …). 

Hoe werkt jet beluchting? 

Bij jet beluchting wordt lucht met een vloeistof gemengd en geïnjecteerd in het afvalwater. Zo vormt zich een krachtige waterpluim met hoge turbulentie. 

Er zijn twee grote verschillen met traditionele systemen: de hoogte van het systeem en de stand van de beluchtingsspuitmonden. 

Het huidige jet beluchtingssysteem is ontworpen om hoger te worden opgesteld, meestal 75 cm tot 120 cm boven de bekkenbodem. Deze verhoging is kostenbesparend, er is immers minder vermogen nodig voor de blowers. 

De jet beluchtingsspuitmonden staan niet horizontaal opgesteld zoals bij de traditionele systemen, maar in een neerwaartse hoek, afhankelijk van de vorm van het bekken. Dit resulteert in een hogere efficiëntie. 

Er zijn twee types jet beluchtingssystemen: traditionele systemen en systemen met een slot injector. 

jet beluchtingspatroon

Traditionele jet beluchtingssystemen

Een traditioneel jet beluchtingssysteem bestaat uit beluchters, leidingwerk in het beluchtingsbekken, terugspoel systeem, droog opgestelde centrifugaalpomp en roots blowers. Verbindend leidingwerk en het ondersteunend bevestigingssysteem voor de jet beluchting worden in roestvrij staal uitgevoerd.

De beluchter zelf bestaat uit twee spuitmonden. De injectievloeistof – het gerecirculeerde vloeistof/lucht mengsel – wordt vanuit een binnen spuitmond in een buitenste mengspuitmond gespoten, waarbij gecomprimeerde atmosferische lucht wordt toegevoegd. Zo ontstaan zeer fijne belletjes. 

Deze vloeistofstroom vormt een krachtige waterpluim met hoge turbulentie.  Het systeem dankt zijn doeltreffendheid aan de  zeer fijne belletjes. Deze creëren een groot raakvlak tussen lucht en afvalwater, wat resulteert in een zeer hoge zuurstof overdrachtscoëfficiënt.

 

 

 

 

 

jet beluchting injector

 

Jet beluchting met slot Injector

Het Slot Injectorsysteem met injectiesleuf is vergelijkbaar met een modern jet beluchtingssysteem, maar heeft een hogere doeltreffendheid. De unieke vorm zorgt voor een hoog percentage opgeloste lucht en een superieure massaoverdrachtscoëfficiënt. Bovendien omvat de mengkamer van de jet beluchter een druk recuperatiezone, wat ontbreekt in traditionele systemen.

Terugspoelsysteem

Het Slot Injector systeem kan eenvoudig worden teruggespoeld door de stroom in omgekeerde richting door de binnenste spuitmond te sturen, waardoor alle vuil en afvaldeeltjes uit het systeem verwijderd worden.

De meeste fijne bellen beluchtingssystemen vereisen frequente reiniging en dienen soms vervangen te worden binnen de eerste 5 jaar. Dit is niet het geval met de Slot Injector™ systemen met injectiegleuven, dankzij de veel grotere openingen en het zelfreinigend vermogen. De injectiemonden kunnen gereinigd worden zonder dat het bekken geledigd of betreden dient te worden. Slot Injector beluchtingssystemen staan bekend om hun betrouwbare werking op lange termijn.

 

Jet Beluchting
Jet belucting slot injector

Wat zijn de voordelen van een jet beluchtingssysteem?

 • Hoge efficiëntie qua zuurstofoverdracht en mengcapaciteit
 • Onderhoudsvriendelijk
  • geen bewegende delen in het beluchtingsbekken
  • verstoppingsongevoelig
  • weinig gevoelig aan schuimvorming
 • Zeer geschikt voor gebruik in diepe beluchtingsbekkens
 • Lage installatie-, energie- en onderhoudskosten
 • Hoge efficiëntie qua zuurstofoverdracht
 • Langdurige en stabiele efficiëntie 
 • Duurzaam: levensduur van meer dan 20 jaar
 • Superieure mengcapaciteit, geen extra mengvereisten of geen extra zuurstoftoevoer nodig
 • Geen aerosolen
 • Geen voorkoeling van de beluchtingsvloeistof nodig
 • Vorstongevoelig systeem
 • Beperkt afgas volume
 • Superieure proces prestaties
 • Superieure corrosie- en slijtbestendigheid 

Waar kan jet beluchting gebruikt worden?

De KLA jet beluchtingstechnologie is toepasbaar op een breed gamma van waterzuiveringsapplicaties en slibbehandeling, zoals biologische waterzuivering, actief slib beluchting, aerobe slibstabilisatie, SBR (sequencing batch reactor), MBR (membrane bioreactor), MBBR (moving bed bioreactor), aerobe vergisting, enz. Jet beluchting wordt zowel in de industriële als communale waterzuivering ingezet. 

Optimalisatie van bestaande installaties

In het kader van een productie uitbreiding en/of een optimalisatie van het energieverbruik kan Task u bijstaan voor de aanpassing van een bestaande waterzuiveringsinstallatie. De meeste types (jet) beluchters kunnen worden uitgerust met het Slot Injector™ systeem. Op deze manier kan een hogere zuurstofoverdracht worden bekomen, zonder de bestaande persluchttoevoer te moeten vervangen. Anderzijds laten de Slot Injectors ook toe om hetzelfde zuurstofgehalte te bereiken met een kleiner luchtdebiet. Het jet beluchtingssysteem met Slot Injectors verschaft tevens een meer verspreid werkingsbereik bij piekbelasting, zonder daarbij het mengproces in het gedrang te brengen. Desgewenst bekijken wij graag de specificaties van uw bestaand beluchtingssysteem, om u een optimalisatie met ons Slot Injector™ systeem voor te stellen. Aarzel niet ons te contacteren!

Waarom kiezen voor een jet beluchtingssysteem met slot injector injectiegleuf?

Het Slot Injector™ beluchtingssysteem met injectiegleuven is een jet beluchtingssysteem, specifiek geschikt voor biologische waterzuiveringstoepassingen op industriële schaal. Industriesectoren die zeker voordeel kunnen halen uit het inzetten van Slot Injector technologie zijn oa.: de voedingssector, de drankenindustrie, de papierindustrie, de chemische nijverheid, de farmaceutische sector, de petrochemie, de textielsector en de afvalverwerkingsindustrie (behandeling van percolaatwater).

Kostenbesparend systeem

Besparing op operationele en energiekosten Het lagere vloeistofdebiet (tot 60 %) leidt tot het inzetten van kleinere en/of minder pompen, en kleinere diameters voor het leidingwerk, zowel binnen als buiten het beluchtingsbekken. Er is ongeveer 15 % minder luchtvolume nodig bij jet beluchters. Dit leidt tot een reductie in grootte van blowers, motoren en leidingwerk. Besparing op energiekosten De hogere snelheid van de jet beluchter vloeistofpluim laat toe om het Slot Injector beluchtingssysteem met injectiesleuf op een grotere afstand van de bekkenbodem te plaatsen. Daardoor kan de blower onder lagere druk draaien, wat uiteraard een besparing oplevert op de energiekosten. Het pompsysteem onder hogere druk, laat vaak toe 15% meer hydraulische efficiëntie te creëren.

Overige oppervlaktebeluchters

Er is keuze uit:
 • Vast opgestelde OF
 • Drijvende traagdraaiende oppervlaktebeluchters.

Projecten 

Enkele realisaties: een woordje toelichting en meer foto’s bij elk project.

Jet Beluchting